Tijdrijden

Momenteel is het WK Tijdrijden bezig in het Zwitserse Mendrisio. ¬†Tijdrijden is met m’n achtergrond als wedstrijdzwemmer en triatleet altijd m’n favoriete wielerdiscipline geweest. In tegenstelling tot wat velen denken, komt er bij het rijden van een goede tijdrit veel meer kijken dan alleen maar hard fietsen.

Een paar jaar geleden, nog voordat ik trainer was, werd ik gevraagd om een uitgebreid artikel over tijdrijden te schrijven voor het clubblad. Naast triatleet was ik indertijd ook disctrict kampioen tijdrijden bij de Amateurs en stond ik op het podium van de seizoensafsluiter: de Monstertijdrit (123 km). Er waren toen nog amper coureurs te vinden die het tijdrijden serieus namen. Ondertussen zie je dat steeds meer coureurs zich naast het koersen ook op het tijdrijden richten. Er komen ook steeds meer tijdritten op de kalender en daarnaast zie je ook in de opleiding van de KNWU en de Rabobank dat er specifiek meer aandacht wordt besteed aan het tijdrijden.

Dit is het artikel dat ik indertijd schreef en op verzoek online heb gezet. Ondertussen heb ik geen login meer tot die server, dus editten is niet meer mogelijk. In grote lijnen sta ik nog steeds achter het artikel. Ik zou nu alleen nog wat aanvullingen doen op het gebied van training met een vermogensmeter, mentale focus/flow (wet van omkering) en ook nog specifieker ingaan op de ergometrie en bikefit. Misschien komt er nog wel een keer een nieuwe versie.

olano

De afgelopen jaren is het tijdrijden in Nederland een stuk populairder geworden. En niet alleen het tijdrijden, maar schijnbaar ook mijn artikel, aangezien dit al in jaren in duel is met Wikipedia om de eerste google hit.

Coureurs die zich specifiek op het tijdrijden willen verbeteren, kunnen hiervoor dus ook terecht bij Trivelo. Hierbij krijg je dan niet alleen advies op het gebied van training, maar op het hele vakgebied van de tijdrit zoals ook in het artikel beschreven.

link naar het artikel

Tijdritkalender Nederland

Monstertijdrit 2009

Leave a Reply


Ontwerp Wiesje Korf | Programmeren Matthijs Verhulst