Windonderzoek Wielrennen

Wielrenners kleven in elkaars wiel. De voorste zwoegt in z’n eentje tegen de wind. De rest lift mee in het kielzog. Iedereen heeft hier voordeel van, behalve de voorste renner. Of niet? Wetenschappelijk onderzoek geeft verrassend nieuw inzicht in wielrenneraerodynamica. Inzicht dat de wielersport aangrijpend kan veranderen. In Labyrint alles over wind, wielrenners en de juiste positie in de groep.

Deze uitzending van Labyrint gaat over het windonderzoek van Bert Blocken.  Hierbij is er aandacht voor de aerodynamica en de invloed op elkaar van een groep coureurs. In de aflevering zijn beelden te zien van de coureurs van Squadra Veloce in de polder en beelden uit de windtunnel van Cesar Beilo en Koen. Momenteel werkt Koen samen met Bert Blocken aan een onderzoek naar het simuleren van de Thermoregulatie van wielrenners.

Tegen de Wind – Labyrint (VPRO)
NED2 20:50  7-3-2012

Uitzending gemist Labyrint

Leave a Reply


Ontwerp Wiesje Korf | Programmeren Matthijs Verhulst